Jalo Porkkala

Valokuvaaja

Sähköposti:jporkkala@gmail.com
Kaupunki:Pori
Postinumero:29600 Noormarkku
Maa:Suomi
Curriculum vitae:Lataa

Jalo Porkkala opiskeli valokuvausta Lahden Taideteollisessa Oppilaitoksessa 1975 - 1979 sekä erillisillä valokuvakonservointi-, vedostus- ja dokumenttivalokuvauskursseilla 1983 - 1987. Opintoja täydentäviä matkoja hän on tehnyt useisiin Euroopan maihin ja Pohjois-Amerikkaan. Nykyisin hän asuu ja työskentelee Porissa.

1970-luvulta lähtien Jalo on tehnyt monenlaista valokuvaustyötä, kuten lehtikuvausta, museo- ja teatterivalokuvausta sekä freelance-työtä. Ohjaus- ja opetustyössään Jalo Porkkala on toiminut mm. Porin kansainvälisen valokuvatapahtuman museovalokuvaustyöpajojen suunnittelu- ja ohjaustehtävissä 1970- ja 80-luvuilla. Hän on toiminut valokuvauksen opettajana Porin työväenopistossa 1986 - 1991 sekä valokuvauksen ja digitaalisen kuvankäsittelyn opettajana Porin taidekoulussa 2001 - 2004. Vuosina 1990 - 2015 hän on päätoimisesti työskennellyt valokuvauksen ja kuvankäsittelyn opettajana Satakunnan ammattikorkeakoulussa (SAMK), Kankaanpään kuvataiteen yksikössä.

Museokuvaajana työskennellessään Jalo kiinnostui historiallisista ja vaihtoehtoisista valokuvien vedostustekniikoista, joita hän nykyään edelleen tutkii ja opettaa. Hänelle on myönnetty useita apurahoja taiteelliseen työhön 1979 - 2015. Hänen teoksiaan on ollut useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla vuodesta 1979 lähtien.

 

“Kunnioitan valokuvauksen erityisluonnetta - sen tarkkuutta, hienoa ja pehmeää sävyntoistoa, läheistä suhdetta todellisuuteen. Tunnelma ja sen tulkinta ovat tärkeitä, valokuva pelkkänä teknisenä reproduktiona on minulle kuollut.

Valokuva on minulle outo, epätodellinen esitys tutusta ympäristöstä, ja haluan pitää sen sellaisena käyttämällä kuvien sisältöä ja ilmapiiriä tukevia tekniikoita. Miksi valokuvaisinkaan ilmiselvyyksiä, jotka jokainen näkee ilman kuvianikin?”

Linkit

http://porkkala.zenfolio.com